Hír: Üdvözöljük Farmos Község weboldalán!
(Kategória: Egyéb)
Küldte: Moto
szombat 22 január 2011 - 17:25:45

KORONA VÍRUSSAL KAPCSOLATOS TÁJÉKOZTATÁSOK


Tájékoztatom a Tisztelt Lakosságot, hogy a Magyarország Kormánya a 104/2021. (III.5.) Korm. rendeletével 2021. március 8. napjától szigorúbb korlátozó intézkedéseket vezetett be a koronavírus járvány terjedésére tekintettel.
A települések belterületén, az utcán és a közterületen mindenki köteles maszkot olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje.

Az intézkedések alapján a köznevelési intézmények digitális tanrend szerint működnek. Az óvodákban rendkívüli szünet van érvényben. Az általános iskolák és az óvodák 2021. április 7. napjáig maradnak zárva.
A Matolcsy Miklós Általános Iskolába és a Községi Óvodába járó gyermekek szülei az intézmények titkárságán jelezhetik az étkezési igényt a fenti időszak alatt.

A rendelkezések alapján 2021. március 8. napjától 2021. március 29. napjáig az alábbi üzletek kivételével minden üzletnek zárva kell tartania. Azon üzlettípusok, amelyek nyitva tarthatnak:
a) a napi fogyasztási cikket értékesítő élelmiszerüzlet,
b) a napi fogyasztási cikket értékesítő egyéb (így különösen illatszert, drogériai terméket, háztartási tisztítószert, vegyi árut és higiéniai papírterméket árusító) üzlet,
c) a munkavégzés, a hivatásbeli kötelezettség, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenység elvégzéséhez nélkülözhetetlen anyagokat, valamint eszközöket árusító üzlet (így különösen a járművet, a gépet, az alkatrészt, az építőanyagot és eszközöket árusító üzlet), ide nem értve a főtevékenységként szórakoztató és háztartási elektronikai eszközöket forgalmazó üzletet,
d) az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzlet,
e) a mezőgazdasági üzlet, ideértve a műtrágyát értékesítő üzletet és a vágóhidat,
f) a kertészeti áruda, a faiskola,
g) a piac, a helyi termelői piac,
h) a gyógyszert, a gyógyászati segédeszközt, az optikai és látszerészeti eszközöket forgalmazó üzlet, az állatgyógyszertár,
i) az üzemanyagtöltő állomás,
j) a nemzeti dohánybolt
és k) az újságos.

A személyes megjelenést igénylő szolgáltatás céljára szolgáló helyiség vagy helyszín köteles zárva tartani, kivéve
1. a szolgáltatási tevékenység megkezdésének és folytatásának általános szabályairól szóló 2009. évi LXXVI. törvény 1. § (2) bekezdés a) pontja szerinti szolgáltatás (pénzügyi szolgáltatások),
2. a közlekedési és a szállítási szolgáltatás,
3. a magánegészségügyi szolgáltatás, ideértve a szemüvegkészítést,
4. a szociális szolgáltatás,
5. a postai, a csomagküldő és a házhozszállítási szolgáltatás,
6. a totózó és lottózó szolgáltatás,
7. a járműszerviz szolgáltatás, a mezőgazdasági és iparigép-szerviz szolgáltatás, a háztartásigép-szerviz szolgáltatás, az épületgépészeti szolgáltatás,
8. az informatikai, a kommunikációseszköz-javítási szolgáltatás,
9. a temetkezési szolgáltatás,
10. az állategészségügyi szolgáltatás,
11. az állat-, növényegészségügyi, élelmiszer-vizsgálati laboratóriumi szolgáltatás,
12. az élelmiszer-feldolgozási szolgáltatás,
13. a közétkeztetési szolgáltatás,
14. az állattenyésztési szolgáltatás,
15. az ügyvédi szolgáltatás,
16. a biztonsági szolgáltatás,
17. az épületüzemeltetési és irodai szolgáltatás,
18. a járműkölcsönzési és a gépkölcsönzési szolgáltatás és
19. a mosási és tisztítási szolgáltatás céljára szolgáló helyiség vagy helyszín.

Kérem megértésüket és a fenti szabályok betartását!

Horváth László
polgármester


Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy a 2021. március 8-tól életbe lépő kormányzati intézkedésekre tekintettel 2021. március 8-tól március 29-ig a Farmosi Polgármesteri Hivatalban a személyes ügyfélfogadás szünetel, az ügyfelekkel való kapcsolattartás kizárólag elektronikus úton, valamint telefonon történik.
A beadványok továbbra is elhelyezhetők a hivatal bejáratánál található postaládába is. Kérem, hogy a beadványokban adjanak meg telefonos, vagy elektronikus elérhetőséget, amelyen - szükség esetén - a hivatal fel tudja venni Önökkel a kapcsolatot!


Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy 2021. február 22-én 23 órakor hatályba lépett a Kormány 80/2021. (II. 22.) számú, a 2021. február 8. napjával kihirdetett veszélyhelyzettel összefüggő rendkívüli intézkedések hatályának meghosszabbításáról szóló rendelete.
Fentiek alapján 2021. február 8. napjától az újból elrendelt korlátozó intézkedések érvényben maradnak 2021. május 23-ig.


Tájékoztató anyag: Polgármesteri tájékoztató letöltése

Tájékoztató anyag: Aljegyzői tájékoztató letöltése

- Ügyfélfogadás Nagykátai Járási Hivatal

Tájékoztató anyag: Az ügyfélfogadás tájékoztató letöltése

Tájékoztató anyag: Az ügysegéd tájékoztató letöltése


Tájékoztató anyag: Tájékoztató anyag letöltése online bejelentés lehetőségéről


Tisztelt Lakosság!
A koronavírus járványra tekintettel jelenleg a legfontosabb az időskorúak védelme, támogatása. Mivel az állampolgárok egészségének védelme érdekében a személyes ügyintézést minimalizálni szükséges, a 70 év feletti veszélyeztetett korosztályból ténylegesen segítségre szorulók gyors, és biztonságos felmérése érdekében olyan elektronikus űrlapot tettünk közzé, amelyen az érintetteken kívül akár családtagok, ismerősök, akár szomszédok is jelezhetik az önkormányzat felé azt, ha egy idős embernek segítségre van szüksége.
Az űrlap az e-önkormányzat portálon a https://ohp-20.asp.lgov.hu/nyitolap címen érhető el, ahol Farmos település kiválasztását követően a „segítségre szoruló idős bejelentése” nyomtatvány kitöltésével lehet kérni az idősek részére a segítséget.
Tájékoztatom Önöket, hogy az Önkormányzat felméri a településen élő 70 év feletti, egyedül élő lakosokat, akiknek – elsősorban telefonon történő - felkeresése igényfelmérés végett megkezdődött.
Aki tud Farmoson élő, segítségre szoruló idős személyről, kérem jelezze a fent hivatkozott űrlapon, vagy hívja a 06-20 264-42-07-es telefonszámot!
Farmos, 2020. március 17.
Horváth László
polgármesterA Polgármesteri Hivatal elérhetőségei:
Cím: 2765 Farmos, Fő tér 1.
Tel: 06-53/390-001
Mobil: 06-20/455-0342
E-mail: hivatal@farmos.hu


A Matolcsy Miklós Általános Iskola elérhetőségei:
Cím: 2765 Farmos, Szelei u. 6.
Intézményvezető: Kollár Ferenc – 30/580-25-22
-Iroda: 30/580-8692 vagy 53/310-159
E-mai cím: altiskiroda@gmail.com
Honlap: www.farmossuli.hu


Az Óvoda elérhetőségei:
Cím: 2765 Farmos, Béke u. 1.
Telefonszám: 53 / 390 – 004
E-mail: farmosovi@freemail.hu
Óvoda vezető: Tóth Józsefné


A veszélyhelyzet ideje alatt sem a Közművelődési Könyvtár sem a Művelődési Ház nem lesz nyitva a lakosság számára, a könyvek kölcsönzését meghosszabbítani telefonon lehetséges, továbbá minden kül- és beltéri rendezvény elmarad.
A Közművelődési Könyvtár elérhetőségei:
2765 Farmos, Zrínyi utca 1-2.
Telefon:06/53-390-088;
Email: farmoskonyvtar@gmail.com

Egészségügyi ellátások
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a háziorvosi rendelés továbbra is a meghirdetett rendelési időkben zajlik, mindkét rendelőben.
I számú körzet
Cím: 2765 Farmos Jászberényi út 3.
Telefon: 06-53/ 390 – 026

II számú körzet
Háziorvos: Dr. Ács Attila
Cím: 2765 Farmos Béke út 8.
Telefon: 06-53/ 391 – 035

A rendelési időket az alábbi linken megtekintheti:
http://www.farmos.hu/page.php?27

A megelőzés fontos része minden vírusfertőzés esetén a gyakoribb kéz- és arcmosás, valamint a mindenre kiterjedő tisztaság, gyakori szellőztetés és fertőtlenítés, valamint az egy méter távolságtartás üdvözlésben és a beszélgetésnél is. Ha valaki 2 héten belül korona vírus járvánnyal sújtott országból jött, vagy onnan érkezett emberrel hosszabb időt töltött együtt a kritikus 2 hétben és magas láza, köhögése, torokfájás, nehézlégzése alakult ki - hívja a háziorvosa telefonját vagy a Nemzeti Népegészségügyi Központ ingyenesen hívható zöldszámai (06-80-277-455 vagy 06-80-277-456) valamelyikét és ne mozduljon ki a lakásából! Telefonos kikérdezés után - ha felmerül a korona vírus fertőzés gyanúja - a háziorvos a Mentőszolgálatot értesíti és az erre a célra elkülönített mentőautóval és mentőszemélyzettel fertőző osztályra szállítják. A környezetében lévőket elkülönítik és szűrővizsgálatot végeznek náluk.

A háziorvos kérései
A háziorvos kéri, hogy rendelési időben, lehetőleg telefonon igényeljék vényeiket, e-recept formájában, nem szükséges személyes megjelenés, emiatt ne menjenek a rendelőbe.
További kérés, hogy a szokásos téli/tavaszi náthás, hurutos megbetegedések esetén tüneti terápiát kezdjünk, mint például láz, fájdalom csillapító, hurutoldó, orrcsepp vagy spray, öblögető vagy szopogató szerek. Javasolt a bővebb folyadékfogyasztás, vitamin fogyasztás. Ismert, régóta fennálló krónikus betegségek, panaszok esetén az eddigi otthoni terápiát folytassák, lehetőleg csak állapotromlás esetén forduljanak orvoshoz.


Fogorvosi ellátás
Cím: 2765 Farmos Béke út 8.
Telefon: 06-30/ 530-7164

Védőnői szolgálat
Védőnői szolgálat felhívja a figyelmet, hogy csak az előre egyeztetett időpontra érkezőket tudja fogadni. A Várandós tanácsadások telefonon fognak történni, a kismamák telefonon érik el a védőnőt, valamint fordított esetben a védőnő is telefonon keres meg mindenkit. Várandós felvétel történik, előre egyeztetett időpontban. Az újszülött látogatás nem maradhat el, így ha egy újszülött otthonába érkezik, így törvény által meghatározott 48 órán belül a család otthonában újszülött látogatásra kerül sor. A státusz vizsgálatok, valamint csecsemő-kisded és kisgyermek tanácsadások határozatlan ideig tolódnak, kerülve a személyes találkozásokat. A kötelező védőoltások megtörténnek a szokott rendben és módon, kérem, hogy egy gyermekkel egy szülő érkezzen az oltási időpontra (amennyiben bármiféle betegség áll fent ezt telefonon kell a védőnőnek jelezni).
A Védőnői szolgálat elérhetőségei:
Védőnő: Badenszki Andrea
Cím: 2765 Farmos Béke út 8.
Telefon: 06-53-390-066 Munkahelyi mobil telefonszám:06-20-471-5343

Gyógyszertár
A háziorvosok által elektronikus térbe küldött gyógyszereket átmenetileg hozzátartozó is kiválthatja, TAJ szám bemondása szükséges.

Kézmosás, fertőtlenítési tanácsok
Járási tisztiorvos megerősítette, hogy nem egészségügyi intézményben, megelőzésre elegendő a gyakori, bő melegvizes, legalább 20 másodpercig tartó szappanos kézmosás.

Fontos, hogy a családtagok is most jobban figyeljenek az idős hozzátartozóikra!
Ha pl. valamely családtag (unoka, gyerek) a közelmúltban külföldi fertőzött területen járt vagy előfordulhat, hogy valaki olyannal érintkezett, aki fertőzött, most lehetőség szerint kerülje az érintkezést idősebb szüleivel, nagyszüleivel!
 
Mindenkire érvényes általános szabályok:
• Kerüljék azokat a helyeket, ahol sokan vannak, különösen a zárt tereket, a csoportos rendezvényeket, és lehetőség szerint a tömegközlekedést!
• Kerüljék az érintkezést lázas betegekkel, vagy olyan hozzátartozóval, aki köhög, tüsszög, lázas!
• Gyakran és alaposan mossanak kezet, szappannal és vízzel!
• Kerüljék a puszit, az ölelést, és a kézfogást!
• Szellőztessenek gyakran!
• Egyenek sok gyümölcsöt, zöldséget és vitamindús ételeket!
• Ha tüneteik vannak (például láz, szárazköhögés, izomfájdalom), akkor ne személyesen menjenek a háziorvoshoz, hanem telefonon hívják a háziorvosukat vagy a Nemzeti Népegészségügyi Központ ingyenesen hívható zöldszámai (06-80-277-455 vagy 06-80-277-456) valamelyikét!
Minden nap friss és hiteles információt a koronavirus.gov.hu oldalon olvashatnak, kérem a nem hiteles információk megosztását kerülni!
Vigyázzunk egymásra! Kérem mindenki felelős hozzáállását és a kiadott javaslatok, rendelkezések betartását!

Farmos, 2020. március 16.

Horváth László
polgármester
[/size]

Külföldről hazaérkezők karanténba helyezésével kapcsolatos tájékoztatás!

Felhívom a figyelmet, hogy szükséges települési szinten a külföldről hazaérkezőkkel kapcsolatos intézkedések szigorítása.
Abban az esetben, ha Ön – tanulócsoport tagjaként, munkavállalóként, turistaként, stb. – külföldön tartózkodik/tartózkodott, akkor hazajövetelét követően számított 14 napig maradjon otthonában és kísérje fokozott figyelemmel egészségi állapotát!
A kiemelten érintett területek aktuális listájáról a koronavírus járvánnyal kapcsolatos zöld számon: 06 80/277-455 vagy 06 80/277-456, illetve a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján lehet tájékozódni: www.nnk.gov.hu.
Amennyiben a karantén idején nincs a napi ellátását segítő családtag, barát, szomszéd stb. kérem hívja a 06 20 264-42-07-es telefonszámot és segítséget nyújtunk.

Amennyiben fertőzött területről érkezik, az Önnel érintkezett családtag is maradjon otthon!
A 14 napos megfigyelés alatt lehetőleg tartózkodjon külön szobában,. Az evőeszközöket fertőtlenítsék és a mosdó használatát követően is fertőtlenítsenek. A fertőzésre gyanús családtag kerülje a családdal közös helyiségek használatát, és szellőztessenek gyakran. Reménykedjünk, hogy nem fertőződött meg és nem veszélyezteti a környezetét!

Kérem a fentiek tudomásul vételét és köszönöm a felelős magatartást!
Farmos, 2020. március 18.
Horváth László
polgármester[/color]KERÉKPÁRÚT-HÁLÓZAT KIÉPÍTÉSE FARMOSON

- Az információ letöltéseÚtfelújítási pályázat

- Az információ letöltése

- Az információ letöltése

Útfelújítási pályázat

- Az információ letöltése


Kedves Látogató!

Tisztelettel köszöntöm Önt Farmos Község hivatalos honlapján.
Engedje meg, hogy a következő néhány sorban bemutassam ezt a Tápió- vidéki, Hajta patak menti kis települést!
Községünk Pest megye dél-keleti szélén, a Gödöllői-dombság és az Alföld találkozásának közelében, Budapesttől mintegy 65 km távolságra fekszik. A hozzánk ellátogatni szándékozók utazása nem ütközik nehézségbe, mivel falunk a 311-es közúton, valamint a Budapest-Újszász-Szolnok vasútvonalon könnyen megközelíthető. A Budapest felől érkező látogatót a Farmosi Nádas-tó már-már végtelenbe vesző nádrengetege fogadja. De bármelyik irányból érkezzék is hozzánk a vendég vagy átutazó, egy szikes gyep, egy erdő, egy nádas növényzete, állatvilága látványával megajándékoz minden hozzánk látogatót.
A farmosi emberek életében a természet, a termőföld, az itt élő házi- és vadállatok mindig is meghatározók voltak. A falut körülölelő nádasok, erdők, szikesek, valamint szántóföldek és szőlőültetvények adta nem könnyű élettér,- társulva az itteni emberek szorgalmával,- évszázadok óta megélhetési lehetőséggel, helyben maradásra marasztalja az ittenieket.
A ma itt élők még akkor is Farmost tartották meg lakóhelyül, mikor évtizedeken keresztül, nap mint nap ingáztak a fővárosi munkahelyekre. A közösség, a család, a természet, a nyugalom a többséget maradásra késztette. Nem döntöttek rosszul. Az elmúlt két évtizedben,- más településekhez hasonlóan,- Farmos is jelentős urbanizációs fejlődésen ment keresztül. Szilárd burkolatú úthálózat, telefon- és gázhálózat kiépítése, közintézmények megújulása könnyíti az itt élők mindennapi életét. De a falu fejlődése mellett,- mintegy ellenpontként,- sikerült megőriznünk természeti adottságainkat. A község határában elterülő, Duna-Ipoly Nemzeti Park fennhatósága alá tartozó természetvédelmi területeken háborítatlanul élő őshonos vízi madarak, vaddisznók, őzek mellett bivalycsordát, magyar szürkemarha gulyát is megcsodálhat az ide látogató.
Remélem, hogy ezzel a kis bemutató írással sikerült érdeklődését felkeltenem Farmos iránt!
Magam és lakótársaim nevében várom szeretettel, hogy személyesen ismerkedhessen meg a farmosi emberekkel, azok mindennapjaival, falunkkal, és az azt körül ölelő páratlan természettel.

Honlapunkon hasznos böngészést kívánva, a személyes viszontlátás reményében, tisztelettel:

Horváth László
polgármesterEzen hír származási helye: Farmos község weboldala
( http://www.farmos.hu/news.php?extend.1 )