Hír: Üdvözöljük Farmos Község weboldalán!
(Kategória: Egyéb)
Küldte: Moto
szombat 22 január 2011 - 17:25:45

KORONA VÍRUSSAL KAPCSOLATOS TÁJÉKOZTATÁS
- Idősáv információ

Tájékoztató anyag: A tájékoztató letöltése


Tájékoztató anyag: Polgármesteri tájékoztató letöltése

Tájékoztató anyag: Aljegyzői tájékoztató letöltése

- Ügyfélfogadás Nagykátai Járási Hivatal

Tájékoztató anyag: Az ügyfélfogadás tájékoztató letöltése

Tájékoztató anyag: Az ügysegéd tájékoztató letöltése


ONLINE BEJELENTÉSSEL KAPCSOLATOS INFORMÁCIÓTájékoztató anyag: Tájékoztató anyag letöltése online bejelentés lehetőségéről


Külföldről hazaérkezők karanténba helyezésével kapcsolatos tájékoztatás!

Felhívom a figyelmet, hogy szükséges települési szinten a külföldről hazaérkezőkkel kapcsolatos intézkedések szigorítása.
Abban az esetben, ha Ön – tanulócsoport tagjaként, munkavállalóként, turistaként, stb. – külföldön tartózkodik/tartózkodott, akkor hazajövetelét követően számított 14 napig maradjon otthonában és kísérje fokozott figyelemmel egészségi állapotát!
A kiemelten érintett területek aktuális listájáról a koronavírus járvánnyal kapcsolatos zöld számon: 06 80/277-455 vagy 06 80/277-456, illetve a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján lehet tájékozódni: www.nnk.gov.hu.
Amennyiben a karantén idején nincs a napi ellátását segítő családtag, barát, szomszéd stb. kérem hívja a 06 20 264-42-07-es telefonszámot és segítséget nyújtunk.

Amennyiben fertőzött területről érkezik, az Önnel érintkezett családtag is maradjon otthon!
A 14 napos megfigyelés alatt lehetőleg tartózkodjon külön szobában,. Az evőeszközöket fertőtlenítsék és a mosdó használatát követően is fertőtlenítsenek. A fertőzésre gyanús családtag kerülje a családdal közös helyiségek használatát, és szellőztessenek gyakran. Reménykedjünk, hogy nem fertőződött meg és nem veszélyezteti a környezetét!

Kérem a fentiek tudomásul vételét és köszönöm a felelős magatartást!
Farmos, 2020. március 18.
Horváth László
polgármesterTisztelt Lakosság!
A koronavírus járványra tekintettel jelenleg a legfontosabb az időskorúak védelme, támogatása. Mivel az állampolgárok egészségének védelme érdekében a személyes ügyintézést minimalizálni szükséges, a 70 év feletti veszélyeztetett korosztályból ténylegesen segítségre szorulók gyors, és biztonságos felmérése érdekében olyan elektronikus űrlapot tettünk közzé, amelyen az érintetteken kívül akár családtagok, ismerősök, akár szomszédok is jelezhetik az önkormányzat felé azt, ha egy idős embernek segítségre van szüksége.
Az űrlap az e-önkormányzat portálon a https://ohp-20.asp.lgov.hu/nyitolap címen érhető el, ahol Farmos település kiválasztását követően a „segítségre szoruló idős bejelentése” nyomtatvány kitöltésével lehet kérni az idősek részére a segítséget.
Tájékoztatom Önöket, hogy az Önkormányzat felméri a településen élő 70 év feletti, egyedül élő lakosokat, akiknek – elsősorban telefonon történő - felkeresése igényfelmérés végett megkezdődött.
Aki tud Farmoson élő, segítségre szoruló idős személyről, kérem jelezze a fent hivatkozott űrlapon, vagy hívja a 06-20 264-42-07-es telefonszámot!
Farmos, 2020. március 17.
Horváth László
polgármester


Tájékoztató a koronavírus járvánnyal kapcsolatos aktuális információkról

A mai napon Farmos területén működő valamennyi intézmény vezetőivel, háziorvossal, rendőrséggel, védőnővel, családsegítővel, idősgondozóval egyeztetve tájékoztatom Farmos község lakosságát a meghozott döntésekről és igyekszem általános tájékoztatót adni a járvány terjedésének megelőzése érdekében szükséges teendőkről.

Intézményeket érintő változások:
A Polgármesteri Hivatalban változik az ügyfélfogadási rend. A veszélyhelyzet megszüntetéséig a Hivatal zárva tart, halaszthatatlan jellegű személyes ügyintézésre előzetes telefonos bejelentkezés útján van lehetőség. A hivatal azon szervezeti egységei, ahol az ügyfélforgalom lehetővé teszi, a rendkívüli működés időszakában telefonos ügyeleti rendben biztosítja az ügyfélfogadás zavartalanságát. Az esküvők csak szűk körben tarthatóak meg a veszélyhelyzet időszakában, az ifjú pár és a két tanú jelenlétében tartanak az anyakönyvvezetők ceremóniát.
Az írásbeli kéréseiket, kérelmeiket a Polgármesteri Hivatal bejárati ajtaján elhelyezett postaládába bedobással tudják benyújtani.
A Polgármesteri Hivatal elérhetőségei:
Cím: 2765 Farmos, Fő tér 1.
Tel: 06-53/390-001
Mobil: 06-20/455-0342
E-mail: farmos.polg@upcmail.hu

Március 16-tól kezdve új oktatási munkarend lép életbe, a tantermen kívüli digitális munkarend.
A tanulók 2020. március 16-tól már nem jelenhetnek meg a köznevelési intézményekben. A tanulók a Kréta rendszerben folytatják az aktuális tanulmányaikat. Kérjük azon szülőket, akiknek a gyermekei a Matolcsy Miklós Általános Iskolába járnak, hogy a Kréta rendszerben és a farmossuli.hu honlapon napi szinten tájékozódjanak az aktuális információkról: Azon szülők gyermekei számára, akiknek a munkája nélkülözhetetlen a járvánnyal kapcsolatos feladatok, valamint az egyéb közfeladatok és a közellátás biztosításához, 10 fő alatti kiscsoportos felügyeletet biztosít az iskola. Akik étkezést kértek, az ebédet házhoz szállítással kapják meg.
Felhívjuk a figyelmet, hogy a tantermen kívüli digitális munkarend nem jelent szünetet a gyermekek részére, ezért kérjük a szülőket és a gyermekeket, hogy a kapott feladatokat rendszeresen, fegyelmezetten végezzék el! Az utcán „bandázó” gyermekekre a Polgárőrség és a Rendőrség is fokozott figyelemmel lesz, és szükség esetén hazakísérik a gyermekeket.
A Matolcsy Miklós Általános Iskola elérhetőségei:
Cím: 2765 Farmos, Szelei u. 6.
Intézményvezető: Kollár Ferenc – 30/580-25-22
-Iroda: 30/580-8692 vagy 53/310-159
E-mai cím: altiskiroda@gmail.com
Honlap: www.farmossuli.hu

Az óvodát a veszélyhelyzet fennálltáig kiscsoportos gyermekőrzés formájában, szigorú előírások mellet részlegesen tovább üzemeltetjük azzal, hogy az ellátást igénybe vevő gyermekeket a szüleik az óvoda bejáratánál átadják az óvoda személyzetének, akik az érkezést követően lefertőtlenítik a gyermekek kezét, majd napközben is többször kezet mosnak illetve a megfelelő higiéniai feltételeket folyamatosan fenntartják. Az óvodavezető a szülői nyilatkozatokat beszerezte arról, hogy mely gyermekek veszik igénybe az óvodai ellátást, illetve kik kérik az ebédet. Azok, akik igényelték az ebédet, de nem igényelték az óvodai ellátást, az ebédet csakúgy, mint az iskolások, házhozszállítással kapják meg.
Az Óvoda elérhetőségei:
Cím: 2765 Farmos, Béke u. 1.
Telefonszám: 53 / 390 – 004
E-mail: farmosovi@freemail.hu
Óvoda vezető: Tóth Józsefné


A veszélyhelyzet ideje alatt sem a Közművelődési Könyvtár sem a Művelődési Ház nem lesz nyitva a lakosság számára, a könyvek kölcsönzését meghosszabbítani telefonon lehetséges, továbbá minden kül- és beltéri rendezvény elmarad.
A Közművelődési Könyvtár elérhetőségei:
2765 Farmos, Zrínyi utca 1-2.
Telefon:06/53-390-088;
Email: farmoskonyvtar@gmail.com

Egészségügyi ellátások
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a háziorvosi rendelés továbbra is a meghirdetett rendelési időkben zajlik, mindkét rendelőben.
I számú körzet
Cím: 2765 Farmos Jászberényi út 3.
Telefon: 06-53/ 390 – 026

II számú körzet
Háziorvos: Dr. Ács Attila
Cím: 2765 Farmos Béke út 8.
Telefon: 06-53/ 391 – 035

A rendelési időket az alábbi linken megtekintheti:
http://www.farmos.hu/page.php?27

A megelőzés fontos része minden vírusfertőzés esetén a gyakoribb kéz- és arcmosás, valamint a mindenre kiterjedő tisztaság, gyakori szellőztetés és fertőtlenítés, valamint az egy méter távolságtartás üdvözlésben és a beszélgetésnél is. Ha valaki 2 héten belül korona vírus járvánnyal sújtott országból jött, vagy onnan érkezett emberrel hosszabb időt töltött együtt a kritikus 2 hétben és magas láza, köhögése, torokfájás, nehézlégzése alakult ki - hívja a háziorvosa telefonját vagy a Nemzeti Népegészségügyi Központ ingyenesen hívható zöldszámai (06-80-277-455 vagy 06-80-277-456) valamelyikét és ne mozduljon ki a lakásából! Telefonos kikérdezés után - ha felmerül a korona vírus fertőzés gyanúja - a háziorvos a Mentőszolgálatot értesíti és az erre a célra elkülönített mentőautóval és mentőszemélyzettel fertőző osztályra szállítják. A környezetében lévőket elkülönítik és szűrővizsgálatot végeznek náluk.

A háziorvos kérései
A háziorvos kéri, hogy rendelési időben, lehetőleg telefonon igényeljék vényeiket, e-recept formájában, nem szükséges személyes megjelenés, emiatt ne menjenek a rendelőbe.
További kérés, hogy a szokásos téli/tavaszi náthás, hurutos megbetegedések esetén tüneti terápiát kezdjünk, mint például láz, fájdalom csillapító, hurutoldó, orrcsepp vagy spray, öblögető vagy szopogató szerek. Javasolt a bővebb folyadékfogyasztás, vitamin fogyasztás. Ismert, régóta fennálló krónikus betegségek, panaszok esetén az eddigi otthoni terápiát folytassák, lehetőleg csak állapotromlás esetén forduljanak orvoshoz.


Fogorvosi ellátás
A veszélyhelyzet időszakában a fogorvosi alapellátást csak sürgősségi esetben lehet igénybe venni.
Cím: 2765 Farmos Béke út 8.
Telefon: 06-30/ 530-7164

Védőnői szolgálat
Védőnői szolgálat felhívja a figyelmet, hogy csak az előre egyeztetett időpontra érkezőket tudja fogadni. A Várandós tanácsadások telefonon fognak történni, a kismamák telefonon érik el a védőnőt, valamint fordított esetben a védőnő is telefonon keres meg mindenkit. Várandós felvétel történik, előre egyeztetett időpontban. Az újszülött látogatás nem maradhat el, így ha egy újszülött otthonába érkezik, így törvény által meghatározott 48 órán belül a család otthonában újszülött látogatásra kerül sor. A státusz vizsgálatok, valamint csecsemő-kisded és kisgyermek tanácsadások határozatlan ideig tolódnak, kerülve a személyes találkozásokat. A kötelező védőoltások megtörténnek a szokott rendben és módon, kérem, hogy egy gyermekkel egy szülő érkezzen az oltási időpontra (amennyiben bármiféle betegség áll fent ezt telefonon kell a védőnőnek jelezni).
A Védőnői szolgálat elérhetőségei:
Védőnő: Badenszki Andrea
Cím: 2765 Farmos Béke út 8.
Telefon: 06-53-390-066 Munkahelyi mobil telefonszám:06-20-471-5343

Gyógyszertár
A háziorvosok által elektronikus térbe küldött gyógyszereket átmenetileg hozzátartozó is kiválthatja, TAJ szám bemondása szükséges.

Kézmosás, fertőtlenítési tanácsok
Járási tisztiorvos megerősítette, hogy nem egészségügyi intézményben, megelőzésre elegendő a gyakori, bő melegvizes, legalább 20 másodpercig tartó szappanos kézmosás.

Fontos, hogy a családtagok is most jobban figyeljenek az idős hozzátartozóikra!
Ha pl. valamely családtag (unoka, gyerek) a közelmúltban külföldi fertőzött területen járt vagy előfordulhat, hogy valaki olyannal érintkezett, aki fertőzött, most lehetőség szerint kerülje az érintkezést idősebb szüleivel, nagyszüleivel!
 
Mindenkire érvényes általános szabályok:
• Kerüljék azokat a helyeket, ahol sokan vannak, különösen a zárt tereket, a csoportos rendezvényeket, és lehetőség szerint a tömegközlekedést!
• Kerüljék az érintkezést lázas betegekkel, vagy olyan hozzátartozóval, aki köhög, tüsszög, lázas!
• Gyakran és alaposan mossanak kezet, szappannal és vízzel!
• Kerüljék a puszit, az ölelést, és a kézfogást!
• Szellőztessenek gyakran!
• Egyenek sok gyümölcsöt, zöldséget és vitamindús ételeket!
• Ha tüneteik vannak (például láz, szárazköhögés, izomfájdalom), akkor ne személyesen menjenek a háziorvoshoz, hanem telefonon hívják a háziorvosukat vagy a Nemzeti Népegészségügyi Központ ingyenesen hívható zöldszámai (06-80-277-455 vagy 06-80-277-456) valamelyikét!
Minden nap friss és hiteles információt a koronavirus.gov.hu oldalon olvashatnak, kérem a nem hiteles információk megosztását kerülni!
Vigyázzunk egymásra! Kérem mindenki felelős hozzáállását és a kiadott javaslatok, rendelkezések betartását!

Farmos, 2020. március 16.

Horváth László
polgármester
Tisztelt Szülők!

Március 16-tól kezdve új oktatási munkarend lép életbe, amit úgy hívnak, hogy tantermen kívüli digitális munkarend.
A tanulók 2020. március 16-án, hétfőn már nem jelenhetnek meg a köznevelési intézményekben.
Azon szülők gyermekei számára, akiknek a munkája nélkülözhetetlen a járvánnyal kapcsolatos feladatok, valamint az egyéb közfeladatok és a közellátás biztosításához, 10 fő alatti kiscsoportos felügyeletet szervezünk. Ennek igényét hétfőn 9 óráig kérjük jelezzék valamilyen formában az iskolában.
Akik étkezést kérnének, kérem szintén jelezzék hétfőn reggel. Étkezés céljából sem lehetnek a tanulók az iskola területén. Ennek megszervezése folyamatban van. Értesíteni fogunk mindenkit.

Tisztelettel: a Matolcsy Miklós Általános Iskola vezetősége


Az óvoda üzemeltetését ideiglenes időszakra, vagy teljes mértékben beszüntetjük, vagy a nyári leállás idején szokásos kiscsoportos gyermekőrzés formájában, szigorú előírások mellet részlegesen tovább üzemeltetjük. Ehhez a felelős döntéshez szükséges 16-án reggel a szülői igények felmérése, azok pontos ismerete. Természetesen az őrzésen túl az étkeztetésről is gondoskodnunk kell. Döntésünkben tekintettel kell lennünk egyidejűleg az otthoni gyermekmegőrzést megoldani nem tudókra éppúgy, mint az ezt magukra vállalókra. (Étkezésre is vonatkozik)

Az óvodás gyermekek szüleitől azt kell kérnünk, hogy ha meg tudják oldani, gyermeküket hétfőn ne vigyék óvodába. Ha a gyermeket nem viszik, akkor is nyilatkozzanak azonban egy nyilatkozat kitöltésével és aláírásával igényükről, szándékukról. (gyermekőrzés, gyermekétkeztetés). A szülők semmiképpen se menjenek be az óvoda területére! Gyermeküket adják át a gyermeket fogadó dadusnak, óvónőnek! Tartsák be a kifüggesztett, valamint a Farmos község honlapjára (www.farmos.hu) feltöltött, az óvodavezető által összeállított protokoll előírásait, valamint az óvodai dolgozók eseti kéréseit, utasításait!

Horváth László polgármester

KERÉKPÁRÚT-HÁLÓZAT KIÉPÍTÉSE FARMOSON

- Az információ letöltéseÚtfelújítási pályázat

- Az információ letöltése

- Az információ letöltése

Útfelújítási pályázat

- Az információ letöltése


Kedves Látogató!

Tisztelettel köszöntöm Önt Farmos Község hivatalos honlapján.
Engedje meg, hogy a következő néhány sorban bemutassam ezt a Tápió- vidéki, Hajta patak menti kis települést!
Községünk Pest megye dél-keleti szélén, a Gödöllői-dombság és az Alföld találkozásának közelében, Budapesttől mintegy 65 km távolságra fekszik. A hozzánk ellátogatni szándékozók utazása nem ütközik nehézségbe, mivel falunk a 311-es közúton, valamint a Budapest-Újszász-Szolnok vasútvonalon könnyen megközelíthető. A Budapest felől érkező látogatót a Farmosi Nádas-tó már-már végtelenbe vesző nádrengetege fogadja. De bármelyik irányból érkezzék is hozzánk a vendég vagy átutazó, egy szikes gyep, egy erdő, egy nádas növényzete, állatvilága látványával megajándékoz minden hozzánk látogatót.
A farmosi emberek életében a természet, a termőföld, az itt élő házi- és vadállatok mindig is meghatározók voltak. A falut körülölelő nádasok, erdők, szikesek, valamint szántóföldek és szőlőültetvények adta nem könnyű élettér,- társulva az itteni emberek szorgalmával,- évszázadok óta megélhetési lehetőséggel, helyben maradásra marasztalja az ittenieket.
A ma itt élők még akkor is Farmost tartották meg lakóhelyül, mikor évtizedeken keresztül, nap mint nap ingáztak a fővárosi munkahelyekre. A közösség, a család, a természet, a nyugalom a többséget maradásra késztette. Nem döntöttek rosszul. Az elmúlt két évtizedben,- más településekhez hasonlóan,- Farmos is jelentős urbanizációs fejlődésen ment keresztül. Szilárd burkolatú úthálózat, telefon- és gázhálózat kiépítése, közintézmények megújulása könnyíti az itt élők mindennapi életét. De a falu fejlődése mellett,- mintegy ellenpontként,- sikerült megőriznünk természeti adottságainkat. A község határában elterülő, Duna-Ipoly Nemzeti Park fennhatósága alá tartozó természetvédelmi területeken háborítatlanul élő őshonos vízi madarak, vaddisznók, őzek mellett bivalycsordát, magyar szürkemarha gulyát is megcsodálhat az ide látogató.
Remélem, hogy ezzel a kis bemutató írással sikerült érdeklődését felkeltenem Farmos iránt!
Magam és lakótársaim nevében várom szeretettel, hogy személyesen ismerkedhessen meg a farmosi emberekkel, azok mindennapjaival, falunkkal, és az azt körül ölelő páratlan természettel.

Honlapunkon hasznos böngészést kívánva, a személyes viszontlátás reményében, tisztelettel:

Horváth László
polgármesterEzen hír származási helye: Farmos község weboldala
( http://www.farmos.hu/news.php?extend.1 )