TájvédelemTermészeti és kulturális értékeink

Vízparti Élet Háza
Természetvédelmi Oktatóközpont


A falu közepén található Oktatóközpontot a Tápió Közalapítvány hozta létre 2006-ban a Közép-magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács 50 millió Ft-os támogatásával, az egykori Matolcsy-kúria felújításával. A ház a Tápió-vidék természeti értékeit, a térség jellegzetes élőhelyeit, növény és állatvilágát mutatja be egy nagyszabású kiállítás keretében. A ház nagytermében lévő óriási diaporáma mellett hat nagy méretű akváriumban megcsodálhatjuk a Tápió jellegzetes halait, valamint a terráriumokban élőben találkozhatunk a térség hüllőivel, kétéltűivel is.
Egy másik teremben a látogatók megismerkedhetnek a tiszta vizet veszélyeztető tényezőkkel, a szennyvízkezelés módszereivel, és a térségben készülő szennyvízcsatorna-hálózattal is.


A kiállítás megtekintése mellett lehetőség van a Farmos környéki tanösvények bejárására, kézműves foglalkozások szervezésére, sportolásra, és lovas kocsizásra is a védett területeken.

Bejelentkezés: Varga Dánielnél tel: 06-20/236-80-20, 06-20/257-6670

További infó:

www.tapiovidek.hu www.hajtapartja.hu


Tanösvényeink


Sóvirág tanösvény

A térség első tanösvénye, melyet a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság hozott létre a híres farmosi szikesek bemutatására. A tanösvény a Rákóczi útról nyílik egy hatalmas fűzfa tövében, majd egy sétaúton visz be a vakszikes foltokig. Az itt található információs táblák a szikesek jellegzetes növény- és állatvilágának képviselőit és a szikes formaképződményeket (szikfok-vakszik-szikpadka-szikhát) mutatja be egy kb. 500 m-es körséta során.

Kékbegy tanösvény
A tanösvény a farmosi Nagy-nádas élővilágát mutatja be a nád sűrűjébe hatolva. Az oszlopokon álló, 200 méter hosszú pallósoron igazi kaland végigsétálni, miközben bepillantást nyerünk a nádas belső életébe. Az ösvényen három információs tábla mutatja be a nádas élővilágát, valamint megismertet minket a mocsár és a Hajta-patak történetével is.


A tanösvényekhez szakvezetés kérhető:
Duna-Ipoly NP: 06-30/663-4650


Farmosi madárvárta
Az egykori gátőrház udvarán működik a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság madárvártája, mely a fészkelő és átvonuló madárállományról gyűjt adatokat május, augusztus, szeptember hónapokban. A gyűrűző tábor előzetes bejelentkezés alapján fogad csoportokat, de szívesen látja azokat az önkéntes segítőket is, akiknek van kedve bekapcsolódni a gyűrűzők munkájába.
Bejelentkezés: 06-30/663-4650 Vidra Tamás, tájegységvezetőnél


Hajta természetismereti túraútvonal


Farmos környéke rendkívül gazdag természeti értékekben, a legkülönbözőbb élőhelyek is megtalálhatóak itt a mocsaraktól a löszgyepeken át a szikes pusztákig. A kirándulni vágyóknak egy 8 km-es túraútvonalat alakítottak ki, mely érinti a Hajta-patakot, a Nagy-nádast, a Sóvirág, Kékbegy ill. a Göbölyjáráson található Nőszirom tanösvény láprétjét is. Info: 06-30/336-8029

Békamentés


2005-től minden év márciusában kerül sor az országos hírű farmosi békamentésre, melynek célja a kora tavasszal a mocsárba induló barna ásóbékák átsegítése a forgalmas 311-es főúton. Az akciót kb. egy hónapon keresztül folyamatosan szervezik a helyi természetvédők több száz önkéntes bevonásával. 2009-ben pl. 64 000 kétéltűt mentettek meg a gázolástól! Az akcióra várják újabb csoportok, iskolák, óvodák jelentkezését is.
Info: 06-30/663-4650 - www.tapiovidek.hu


Farmos természeti viszonyai

Farmos a Duna-Tisza közén helyezkedik el. A Kiskunság és a Jászság találkozásánál. A keleti része inkább a Jászság-, míg a déli homokdűnés terület inkább a Kiskunságra emlékeztet. Koordinátái Ész. 47o 21’ Kh. 19o 50’.
A táj jellegét tekintve helyenként homokkal, de általában vastag lösszel borított halomvidék, a Tápió szeli ketté, néhol tágas völgyekre tagolva.
A Tápió Farmos határában folyik és Újszásznál ömlik a Zagyvába. Községünk közvetlen folyóvize a Hajta, mely Valkónál ered és Tóalmás, Szentlőrinckáta, Egreskáta és a nagykátai határ érintésével jut el Farmos alá, melynek elhagyása után egyesül a Tápióval. Farmos határában a lassú folyás következtében a legutóbbi időkben történt szabályozásig a mindjobban feltöltődő mocsaraknak szállított vízutánpótlást. Balla Antal mérnök, korának egyik legjobb szakembere 1793-ban készített térképe alapján Farmos mocsaras, nádas pusztaság. A község nyugati felén találhatók a mocsarak és azok maradványai. 1955-60 között rengeteg mocsárrész lecsapolása történt meg.